Translate

czwartek, 11 września 2014

Kapelusze

Sezon grzybowy w pełni. Sama wyprawa do lasu już jest wielką przyjemnością, a jeśli jeszcze uda nam się zebrać jakieś grzyby, to satysfakcja gwarantowana. Wbrew obiegowej opinii, że są one bezwartościowe, w rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Są bogatym źródłem witamin, minerałów i białka. Trzeba je tylko odpowiednio przyrządzić, bo nawet jadalny grzyb może być przyczyną niestrawności. Jeśli nie mamy doświadczenia, radzę wybierać te łatwe w obróbce, np. kurki albo maślaki. Dzisiejszy przepis wykorzystuje właśnie te drugie. Bon apetit!

Spaghetti z maślakami i ricottą

Składniki:
-kilkanaście maślaków (same kapelusze obrane z kleistej skórki),
-opakowanie ricotty (250 g),
-jedna czerwona cebula,
-2 gałązki świeżego tymianku,
-makaron spaghetti z semoliny,
-2 łyżki masła klarowanego,
-sól morska, pieprz kolorowy mielony.

PRZYGOTOWANIE:
1. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, dodać całe kapelusze maślaków i tymianek, podsmażyć przez 8-10 minut. Dodać ricottę i trochę wody. Dusić około 10 minut. Doprawić do smaku pieprzem kolorowym i solą.
2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Pomieszać z sosem na patelni. Podawać od razu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.