Translate

wtorek, 7 października 2014

W pogoni za króliczkiem

Witam po długiej przerwie. Nie ukrywam, że czuję pewną ekscytację w związku z nowym postem. Dzisiaj chciałbym przedstawić przepis bazujący na pysznym, choć coraz rzadziej goszczącym na naszych stołach mięsie, mianowicie-króliku. Nie jest łatwy w przygotowaniu, wymaga bardzo długiego duszenia, ale przy odrobinie cierpliwości można osiągnąć wspaniałe efekty. Polecam, bo smak jest tego wart.

Królik w śmietanie z warzywami

Składniki:
-ok. 700 g mięsa z królika,
-pół pora (biała część),
-3 marchewki,
-duża cebula,
-330 ml śmietany 30%,
-przyprawy: czosnek granulowany, papryka słodka mielona, papryczki peperoncini, zioła dalmatyńskie, liść laurowy, pieprz kolorowy mielony, sól morska,
-łyżka masła klarowanego,
-łyżka oleju z pestek winogron,
-kasza gryczana.

PRZYGOTOWANIE:
1. Cebulę posiekać, marchewkę pokroić w plasterki, pora w półplasterki. Mięso opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem.
2. Na dużej patelni rozgrzać masło i olej, zeszklić cebulę, następnie dodać po szczypcie przypraw, dwa liście laurowe i dwie papryczki peperoncini. Smażyć tak długo, aż przyprawy wydobędą swój aromat. Następnie dodać pora i marchewkę, dusić 3-4 minuty. Dodać mięso z królika i podsmażyć ze wszystkich stron (uwaga: pryska).
3. Na patelnię wlać śmietanę i w razie potrzeby trochę wody, zagotować. Przenieść całość do garnka z pokrywką. Dusić na małym ogniu 3-4 godziny, aż mięso będzie miękkie.
4. Kaszę ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podawać od razu z królikiem i powstałym w czasie duszenia sosem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.