Translate

środa, 15 października 2014

Bunny. Chapter 2

Kilka dni temu publikowałem przepis na królika z warzywami. Dzisiaj bardzo podobna receptura, jednak z inną dominującą nutą smakową. Warto spróbować.

Królik w sosie grzybowym

Składniki:
-700-800 g mięsa z królika,
-6-7 suszonych prawdziwków,
-330 ml śmietany 30%,
-pół pora (biała część),
-duża cebula,
-przyprawy: czosnek granulowany, papryka słodka mielona, papryczki peperoncini, zioła dalmatyńskie, liść laurowy, pieprz kolorowy mielony, sól morska,
-łyżka masła klarowanego,
-łyżka oleju z pestek winogron.

PRZYGOTOWANIE:
1. Cebulę posiekać, pora pokroić w półplasterki. Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
2. Grzyby namoczyć przez kilka godzin w około pół litra wody. Po tym czasie gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż będą miękkie. Wyjąć, wystudzić i pokroić w paski (wody nie wylewać).
3. Na dużej patelni rozgrzać masło i olej, dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka z pokrywką w taki sposób, aby tłuszcz został na patelni.
4. Cebulę i pora zeszklić na pozostałym tłuszczu i przełożyć całość do garnka. Dodać śmietanę, grzyby oraz wodę, w której się gotowały. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 3-4 godziny, aż mięso będzie miękkie. Podawać z ulubioną kaszą (np. bulgurem).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.