Translate

sobota, 11 października 2014

Eintopf

Każdy z nas zna takie potrawy jak fasolka po bretońsku czy bigos. Jednak nie każdy wie, że są one przykładami dań typu Eintopf. Nazwa ta wywodzi się z języka niemieckiego i oznacza potrawę przygotowywaną w jednym naczyniu (jednogarnkową). Nawet jeśli jakiś składnik wymaga wstępnej obróbki, np. smażenia, to potem i tak trafia do garnka, w którym dokonuje się zasadnicza część procesu gotowania. Moja dzisiejsza propozycja odwołuje się właśnie do tradycji Eintopf. Proste i smaczne.

Gulasz wołowy z jabłkiem

Składniki:
-500 g mięsa wołowego na gulasz,
-duża cebula,
-pół papryki czerwonej i pół zielonej,
-duże kwaskowe jabłko,
-50 g chorizo,
-garść fasoli Piękny Jaś uprzednio namoczonej,
-przyprawy: czosnek granulowany, papryka słodka mielona, pieprz cayenne, pieprz kolorowy mielony, papryczki peperoncini, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, sól morska,
-dwie łyżki masła klarowanego,
-łyżka oleju z pestek winogron.

PRZYGOTOWANIE:
1. Cebulę posiekać, paprykę pokroić w paski, chorizo w plasterki, mięso w kostkę (można też kupić gotowe mięso na gulasz, już rozdrobnione). Jabłko umyć i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić ze skórką na mniejsze kawałki.
2. Na dużej patelni rozgrzać masło i olej, podsmażyć mięso tak, żeby było całkiem ścięte i przełożyć do garnka. Na pozostałym tłuszczu usmażyć kolejno: cebulę, chorizo, paprykę i jabłko (każdy kolejny składnik dodać po około 2 minutach smażenia). Całość przełożyć do garnka z mięsem.
3. Zawartość garnka zalać gorącą wodą w taki sposób, żeby mięso i warzywa zostały prawie całkiem przykryte. Dodać po szczypcie przypraw, kilka ziarenek ziela angielskiego i jałowca oraz po dwa liście laurowe i papryczki peperoncini. Zagotować, dodać fasolę i zmniejszyć ogień. Dusić pod przykryciem tak długo, aż mięso będzie miękkie (około 2,5 godziny). Następnie odkryć i gotować jeszcze 30-40 minut, żeby sos się zredukował. Podawać z pieczywem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.