Translate

poniedziałek, 20 października 2014

Warstwa po warstwie

Chyba większość z nas pamięta sympatycznego kota Garfielda z telewizyjnej kreskówki. Poza wylegiwaniem się na kanapie ponad życie uwielbiał jedno danie-lasagne. To klasyka kuchni włoskiej: płaty makaronu przekładane pomidorowym sosem, beszamelem i serem, zapieczone w piekarniku. Nie jest to potrawa elegancka, ale w smaku nie ma sobie równych. Zachęcam-idealna i na obiad, i na kolację.

Lasagne

Składniki:
-300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
-3 marchewki,
-duża cebula,
-2 puszki krojonych pomidorów,
-makaron lasagne-około 12 płatów,
-przyprawy: zioła dalmatyńskie, papryka słodka mielona, pieprz kolorowy mielony, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany, sól morska, chili,
-łyżka mąki pszennej,
-czubata łyżka masła,
-mleko,
-100 g żółtego sera,
-łyżka masła klarowanego,
-2 łyżki oleju z pestek winogron.

PRZYGOTOWANIE:
1. Cebulę posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane i olej z pestek winogron, podsmażyć warzywa, następnie dodać mięso i smażyć, aż całkiem się zetnie. Dodać pomidory i po szczypcie przypraw (poza gałką muszkatołową). Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić, aż mięso będzie miękkie, a sos się zredukuje.
2. W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę i mieszać za pomocą rózgi około 2 minuty. Następnie stopniowo dodawać mleko aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Doprawić do smaku solą i świeżo startą gałką muszkatołową.
3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dnie rozprowadzić 2 łyżki beszamelu, następnie kłaść warstwami kolejno: makaron, sos pomidorowy, beszamel i starty ser, aż do zużycia poszczególnych składników. Wierzch posypać dużą ilością sera. Piec pod przykryciem w temperaturze 200 stopni przez 30 minut, następnie bez przykrycia przez 5 minut. Podawać po lekkim wystudzeniu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.