Translate

niedziela, 13 kwietnia 2014

Coś z Dalekiego Wschodu

Azja kojarzy się z czymś odległym, zarówno dosłownie, jak i w kwestii różnic kulturowych. Jednak warto lepiej poznać kraje takie jak Japonia, Chiny, Tajlandia, a zwłaszcza fantastyczną kuchnię, pełną niesamowitych smaków i aromatów, jaką oferują. Przygotowując niektóre potrawy w domu, możemy stworzyć sobie namiastkę Orientu na co dzień. Takie gotowanie wcale nie musi być trudne, a dowodem na to jest przepis na zupę, który przytaczam poniżej. Dlaczego "dla Europejczyków"? Bo poziom ostrości jest akceptowalny niemal dla każdego z naszego kręgu kulturowego (wielbiciele ostrości mogą użyć więcej papryczki chili-zarówno świeżej, jak i sproszkowanej).

Tajska zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem-wersja dla Europejczyków

Składniki:
-puszka mleka kokosowego (400 ml),
-dwie cebule dymki,
-papryczka chili (świeża i w proszku),
-dwa ząbki czosnku, 
-pierś z kurczaka,
-kurkuma,
-sól,
-limonka.

PRZYGOTOWANIE:
1. Do garnka wlać mleko kokosowe i drugie tyle wody, dodać po szczypcie kurkumy i chili w proszku. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka oraz czosnek pokrojony w plasterki, gotować pod przykryciem przez 20 minut.
2. Papryczkę chili pokroić na paski, usuwając pestki, szalotki posiekać. Dodać do zawartości garnka wraz z sokiem z połowy limonki, gotować jeszcze 2-3 minuty. Posolić do smaku, ewentualnie doprawić jeszcze chili w proszku. Podawać od razu po przygotowaniu, dekorując plasterkiem limonki. Dobrze smakuje też odgrzewana.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.