Tajska zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem-wersja dla Europejczyków
Składniki:
-puszka mleka kokosowego (400 ml),
-dwie cebule dymki,
-papryczka chili (świeża i w proszku),
-dwa ząbki czosnku,
-pierś z kurczaka,
-kurkuma,
-sól,
-limonka.
PRZYGOTOWANIE:
1. Do garnka wlać mleko kokosowe i drugie tyle wody, dodać po szczypcie kurkumy i chili w proszku. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka oraz czosnek pokrojony w plasterki, gotować pod przykryciem przez 20 minut.
2. Papryczkę chili pokroić na paski, usuwając pestki, szalotki posiekać. Dodać do zawartości garnka wraz z sokiem z połowy limonki, gotować jeszcze 2-3 minuty. Posolić do smaku, ewentualnie doprawić jeszcze chili w proszku. Podawać od razu po przygotowaniu, dekorując plasterkiem limonki. Dobrze smakuje też odgrzewana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.