Translate

czwartek, 24 kwietnia 2014

Kukuryku na makaroniku

Święta, święta i po świętach, czas wrócić do rzeczywistości, czego efektem jest dzisiejszy przepis. Mięso z kurczaka jest chyba najczęściej spożywanym w polskich domach, a przy tym jednym z najłatwiejszych w obróbce, co nie oznacza, że zepsuć się go nie da. Często w swoich przepisach korzystam z pomidorów w puszce (ze względu na wygodę i dostępność o dowolnej porze roku), tak samo będzie tym razem-warto wykorzystać ogromny potencjał, który w nich drzemie. Danie z włoskim rodowodem, bo kuchnia Italii jest mi szczególnie bliska. Zachęcam.

Kurczak z sosem pomidorowym z mascarpone i pappardelle

Składniki:
-pierś z kurczaka-250 g,
-cebula,
-puszka krojonych pomidorów,
-serek mascarpone-125 g,
-makaron pappardelle-200 g,
-limonka,
-przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz cayenne, bazylia suszona,
-sól morska z dodatkiem ziół prowansalskich,
-oliwa z oliwek,
-mały kawałek masła.

PRZYGOTOWANIE:
1. Pierś z kurczaka pokroić na szerokie paski, oprószyć solą z dodatkiem ziół i pieprzem, odłożyć.
2. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej posiekaną cebulę. Następnie dodać pomidory oraz po szczypcie pieprzu czarnego, cayenne i bazylii. Dusić na małym ogniu przez ok. 5-6 minut. Dodać mascarpone, wymieszać. Doprawić solą i sokiem z limonki, podgrzewać jeszcze przez chwilę.
3. Pappardelle ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
4. Na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem masła, przygotowane wcześniej kawałki kurczaka usmażyć na lekko złoty kolor. Podawać w towarzystwie makaronu, polane przygotowanym sosem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.