Translate

środa, 30 kwietnia 2014

Styrany misiu...

A co najlepiej styranemu misiowi doda energii? Oczywiście coś słodkiego! Tym czymś będzie tiramisu-tradycyjny, znany na całym świecie włoski deser na bazie serka mascarpone. Tirami su to dosłownie "poderwij mnie" (chyba dobry pomysł na romantyczną kolację). Jest bardzo kaloryczne, więc na pewno nawet najbardziej zmęczonych "poderwie" do działania. Deser bardzo prosty w wykonaniu, a smak nie ma sobie równych. Przenikające się smaki espresso, migdałowego amaretto i kakao na tle kremowego serka-nie do przecenienia. Dodałem też coś od siebie, aby nadać odrobinę lekkości. Zatem do dzieła!

Tiramisu z cytrynową nutą 

Składniki:
-250 g serka mascarpone,
-150 g podłużnych biszkoptów (lady fingers),
-50 g cukru pudru,
-kubeczek śmietany 30 % (180 g),
-50 ml amaretto,
-filiżanka espresso (użyłem kawy Lavazza),
-skórka starta z jednej cytryny,
-łyżeczka kakao Deco Moreno.

PRZYGOTOWANIE:
1. Zaparzyć kawę z dwóch płaskich łyżeczek, aby uzyskać mocne espresso (dlatego koniecznie w filiżance), przestudzić, dodać amaretto.
2. W misce ubić śmietanę na sztywno, następnie dodać do niej cukier puder, ubijać jeszcze przez chwilę. Dodać mascarpone, wymieszać drewnianą łyżką. Zetrzeć skórkę z jednej cytryny, dodać do masy serowo-śmietanowej, wymieszać.
3. Pojemnik do żywności (ok. 20x15 cm) wyłożyć folią spożywczą, na dnie ułożyć pojedynczą warstwę biszkoptów. Polewać je równomiernie kawą z amaretto za pomocą łyżki, aby były wilgotne, ale nie nasiąknięte. Na biszkopty wyłożyć połowę masy, wyrównać i ułożyć kolejną warstwę ciastek. Znowu polewać je kawą, aż będą wilgotne. Wyłożyć resztę masy i oprószyć kakao za pomocą sitka.
4. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż masa stężeje, a smaki i aromaty się połączą.

Uwaga! Deser jest dość wilgotny-jeśli komuś to przeszkadza, może poeksperymentować z dodatkiem żelatyny do kawy (pół łyżeczki wystarczy).







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.