Translate

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Gra w kolory

Panna cotta to deser na bazie śmietany, rodem z Włoch. Jej przygotowanie w domu jest bardzo łatwe, ale za to smak-wyjątkowy. Przygotowywałem ją na różne sposoby. Dzisiaj do towarzystwa proponuję spód z kruchych ciastek kakaowych oraz wierzch z mango i galaretki. Połączenie warte grzechu, atrakcyjna propozycja na zwieńczenie spotkania czy rodzinnego obiadu. Wariacji i możliwości jest wiele, mango można np. zastąpić truskawkami, a galaretkę cytrynową-poziomkową. Zachęcam do odkrycia najlepszego dla siebie połączenia smaków.

Deser z kokosową panna cottą i mango

Składniki:
-jedno mango,
-250 g kruchych ciastek kakaowych (ja użyłem Belvita),
-50 g masła,
-kubek śmietany 30% (200 g),
-laska wanilii,
-1/3+1/3 szklanki cukru,
-sok z połowy limonki,
-puszka mleka kokosowego (400 ml),
-3 łyżeczki żelatyny,
-galaretka cytrynowa.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciastka zemleć w blenderze na proszek. Dodać łyżkę śmietany i stopione masło. Wyłożyć do płaskiej formy (najlepsza jest tortownica z odpinaną silikonową obręczą, wtedy nie trzeba wykładać naczynia papierem do pieczenia lub folią spożywczą; można też przygotować od razu osobne porcje np. w pucharkach do lodów-tak zrobiłem tym razem), ugnieść i wstawić do lodówki.
2. Pozostałą śmietanę i mleko kokosowe wlać do rondelka, wsypać 1/3 szklanki cukru oraz dodać miąższ wydrążony z laski wanilii (wydrążoną laskę też włożyć, żeby oddała swój aromat). Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, ale nie gotować. Dodać namoczoną w zimnej wodzie (ok. 3 łyżki) żelatynę i podgrzewać dalej, aż się rozpuści. Zestawić z ognia, wystudzić. Tężejącą masą zalać spód z ciastek i wstawić ponownie do lodówki, aż masa stężeje całkowicie.
3. Mango obrać ze skóry, okroić wokół pestki i włożyć do małego rondelka. Wlać tyle wody, żeby niemal przykryła owoce, wsypać 1/3 szklanki cukru i dodać sok z limonki. Gotować pod przykryciem 20 minut, wyjąć owoce z syropu (nie będzie już potrzeby, można go wypić rozcieńczony z wodą), wystudzić i pokroić na paski.
4. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, używając 400 ml wody. Na panna cottę wyłożyć pokrojone mango i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Podawać deser pokrojony na kawałki dowolnego kształtu (co nie jest konieczne w przypadku użycia pucharków).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.