Translate

środa, 9 kwietnia 2014

Włosi wiedzą, co dobre

Pasta (czyli makaron) jest jednym z dań, które ze słoneczną Italią kojarzą się najbardziej. Sposobów na jej przygotowanie jest bardzo wiele, niemal każdy składnik może znaleźć tu zastosowanie. Najbardziej klasycznym "towarzyszem" wydaje się sos pomidorowy (typu bolognese-z mięsem lub napoli-bez mięsa). Moja dzisiejsza propozycja to odejście od utartych kanonów i skojarzeń ze słowem pasta. Efektem jest słodko-kwaśny sos o zaskakującym smaku. Zachęcam do spróbowania!

Penne z sosem pomidorowo-marchewkowym z nutą anyżu

Składniki:
-puszka pomidorów bez skóry (jeśli nie są pokrojone, trzeba będzie to zrobić samemu),
-pół czerwonej cebuli średniej wielkości lub jedna mała,
-pół zielonej papryki,
-jedna marchewka starta na tarce o dużych oczkach,
-dwie łyżki oliwy z oliwek,
-przyprawy: pieprz czarny mielony, czosnek granulowany, zioła prowansalskie suszone, papryka ostra, jedna gwiazdka anyżu, jeden liść laurowy,
-sól i cukier do smaku,
-makaron penne (lub inny).

PRZYGOTOWANIE:
1. Do garnka wlać oliwę, kiedy się rozgrzeje, wrzucić posiekaną na kostkę cebulę, zeszklić. Następnie dodać pokrojoną na kostkę paprykę, podsmażyć przez chwilę. Dodać marchewkę i dusić na małym ogniu przez 4-5 minut, aż zmięknie.
2. Do garnka dodać pomidory, wlać trochę wody, popłukując przy okazji puszkę (około 1/4 objętości puszki). Dodać liść laurowy, anyż, pozostałe przyprawy (po szczypcie) oraz łyżeczkę cukru i sól. Gotować ok. 40 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, aż sos trochę się zredukuje, a warzywa zmiękną.
3. Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polecam włoskie makarony z pszenicy durum (semoliny) lub pełnoziarniste. Gotowy makaron podawać z sosem natychmiast po przygotowaniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.