Translate

środa, 20 sierpnia 2014

Co innego cebula...

...ona nie ma wnętrzności ("Cebula" W. Szymborska). Świeże warzywa, jedno z największych dobrodziejstw natury. Sezon w pełni, warto więc korzystać tak często, jak to możliwe. Nawet mieszkając w mieście można zerwać coś "prosto z krzaka"-satysfakcja ogromna (wkrótce o tym na blogu www.sekretnezycieroslin.blogspot.com). Oczywiście większość warzyw jest dostępnych przez cały rok, ale teraz są zwyczajnie najlepsze i najbardziej wartościowe. Dzisiaj proponuję danie z ich wykorzystaniem, jednak zostały przygotowane w trochę niecodzienny sposób. Polecam!

Łosoś z warzywami duszonymi w mleku kokosowym

Składniki:
-filet z łososia (ok. 400 g),
-puszka mleka kokosowego,
-łyżeczka kozieradki,
-łyżeczka kminu rzymskiego,
-6-8 liści sałaty pekińskiej,
-jeden duży batat (około 500 g),
-kilka ząbków czosnku,
-duża cebula,
-ok. 400 g fioletowej fasolki szparagowej,
-25 g masła,
-sól morska, pieprz kolorowy mielony, czosnek niedźwiedzi cięty, zioła dalmatyńskie.

PRZYGOTOWANIE:
1. Filet z łososia opłukać i osuszyć. Natrzeć go solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, kozieradką i kminem. Puszkę z mlekiem kokosowym wstawić na kilka minut do gorącej wody (żeby je upłynnić), następnie zalać nim łososia. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
2. Fasolkę szparagową opłukać i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie na niej ułożyć kolejno: pokrojonego w grubą kostkę batata, cebulę w piórkach, kawałki masła, ząbki czosnku i kapustę pokrojoną w  paski. Każdą warstwę oprószyć solą, pieprzem i ziołami dalmatyńskimi.
3. Łososia wyjąć z marynaty i ułożyć na warzywach w naczyniu żaroodpornym. Mleko kokosowe również przelać do naczynia. Piec pod przykryciem 40 minut (220 stopni z termoobiegiem), a potem bez przykrycia jeszcze 10-15 minut (bez termoobiegu). Podawać od razu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.