Translate

piątek, 1 sierpnia 2014

Dla ochłody

 Najlepsze dla ochłody są oczywiście lody, zwłaszcza latem. Wybór w sklepach jest ogromny, choć ja osobiście wolę lody sprzedawane na gałki. Najbardziej lubię lodziarnie z tradycjami. Zrobienie dobrych lodów to nie lada sztuka. Nie trzeba jednak specjalnego sprzętu (tzw. maszynka do lodów), żeby przygotować je samemu w domu. To nie tylko wielka satysfakcja, ale także przysługa wyświadczona naszemu zdrowiu, wszak wiemy, czego użyliśmy do ich sporządzenia. I na pewno nie jest to mączka chleba świętojańskiego czy guma guar.

Lody o smaku mięty i melisy

Składniki:
-330 ml śmietany 30%,
-250 g jogurtu naturalnego,
-pęczek świeżej mięty,
-3-4 gałązki świeżej melisy,
-100 g cukru pudru,
-sok z jednej limonki.

PRZYGOTOWANIE:
1. Do kielicha blendera wrzucić liście mięty (same liście, uprzednio opłukane) i liście melisy, dodać sok z limonki i jogurt. Zmiksować na gładką masę.
2. W misce ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodać masę miętowo-jogurtową i zmiksować do połączenia składników. Przełożyć do zamykanego pojemnika na żywność i włożyć do szuflady zamrażarki. W czasie zamrażania mieszać lody dokładnie co godzinę 4-5 razy. Przed podaniem wstawić na pół godziny do lodówki, po czym dokładnie wymieszać. Najlepiej prezentują się w pucharkach do lodów, udekorowane listkiem melisy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.