Translate

poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Simply red

Kuchnia azjatycka fascynuje mnie od dawna. Żadna inna nie jest tak różnorodna, a jednocześnie pyszna i prosta. Dzisiejsza propozycja to próba korespondencji ze smakiem Dalekiego Wschodu. Uważam, że udana. Polecam.

Kurczak z czerwoną pastą curry i brązowym ryżem

Składniki:
-pojedyncza pierś z kurczaka,
-jedna cebula,
-puszka mleka kokosowego,
-jedna czerwona papryka,
-czubata łyżka czerwonej pasty curry,
-ok. 10 pieczarek,
-sól morska, 
-ok. 20 g masła,
-łyżka oleju (ja użyłem arganowego),
-200 g brązowego ryżu.

PRZYGOTOWANIE:
1. Kurczaka po opłukaniu w wodzie pokroić w kostkę, cebulę w piórka, paprykę w paski, a pieczarki na ćwiartki. W garnku rozgrzać masło i olej, wrzucić cebulę, następnie pieczarki, kurczaka i paprykę (podsmażyć ok. 2 minuty po każdym składniku). Dodać mleko kokosowe, pastę curry i szczyptę soli. Dusić na małym ogniu 10-15 minut.
2. Brązowy ryż ugotować w NIEOSOLONEJ wodzie (około 30 minut).
3. Ugotowany ryż wyłożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka, papryki i pieczarek, polać sosem. Podawać od razu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.