Translate

sobota, 16 sierpnia 2014

Matrioszka

Uwielbiam pierogi. Podczas swojej wizyty w Gdańsku miałem okazję spróbować po raz pierwszy w życiu pietogów z kaszanką, kaszą gryczaną i dziczyzną. Muszę jednak przyznać, że największym sentymentem darzę te tradycyjne z mięsem i farszem serowo-ziemniaczanym, czyli tzw. ruskie. Jednak nie o pierogach chcę dzisiaj pisać. Moją propozycję śmiało można nazwać polskim fusion. Pewnie nie próbowaliście takiego połączenia, a warto. Polecam.

Naleśniki z farszem do ruskich pierogów

Składniki:
-2 wiejskie jajka,
-mąka pszenna (zwykła i pełnoziarnista),
-łyżeczka cukru,
-50 g masła,
-ok. litr tłustego mleka,
-600-700 g ziemniaków,
-200 g białego sera,
-duża cebula,
-sól morska, pieprz kolorowy mielony, zioła dalmatyńskie, czosnek niedźwiedzi, gałka muszkatołowa cała,
-olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Rozdrobnić za pomocą praski. Dodać ser i zeszkloną na połowie masła posiekaną cebulę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i przyprawami (gałkę muszkatołową zetrzeć).
2. Do dużej miski wbić jajka, rozkłócić za pomocą rózgi. Dodać cukier i trochę mleka, lekko ubić i dodać resztę mleka. Następnie dodawać mąkę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (mąka pełnoziarnista powinna stanowić około 1/3). Dodać roztopione masło, wymieszać. Usmażyć naleśniki na patelni naleśnikowej, nalewając ciasto chochlą (nie dodawać więcej tłuszczu).
3. Farsz rozsmarować na połowie naleśnika, następnie złożyć na pół i znów na pół, otrzymując trójkąt. Podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać od razu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.