Translate

niedziela, 10 sierpnia 2014

Thailand-truly Asia

Kilka, a może nawet kilkanaście lat temu zakochałem się w kuchni tajskiej, w której królują ciekawe i wyraziste smaki. Od tamtej pory marzę o podróży do Tajlandii, żeby móc posmakować tamtejszych specjałów, a zwłaszcza owoców-duriana, rambutanu, mangostanu i innych. Tajowie na deser jedzą właśnie świeże owoce. Jeśli już coś przyrządzają, jest to bardzo proste i nie zabija naturalnego smaku składników-taka właśnie jest moja propozycja rodem z Azji Południowo-Wschodniej. Idealne na upalne dni.

Melon w mleku kokosowym

Składniki:
-jeden duży i dojrzały melon miodowy,
-puszka mleka kokosowego,
-4 łyżki brązowego cukru dry demerara.

PRZYGOTOWANIE:
1. Melona przekroić na pół i za pomocą specjalnej łyżeczki wykroić kulki z miąższu (wydrążone połówki zostawić). Przełożyć do miski i wstawić do lodówki.
2. W rondelku zagotować mleko z cukrem, odstawić do całkowitego wystudzenia. Następnie zalać kulki z melona i wstawić z powrotem do lodówki na kilka godzin. Podawać schłodzone w połówkach melona.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.