Translate

środa, 30 lipca 2014

Pizza con spinaci

O mojej miłości do pizzy wiedzą wszyscy śledzący tego bloga. Mógłbym ją jeść na śniadanie, obiad i kolację, i nadal nie miałbym dość. Uwielbiam też szpinak-zmorę dzieciństwa wielu osób. Najlepszy jest świeży, ale ten mrożony niewiele mu ustępuje. Żeby szpinak był doskonale przyrządzony, wymaga trzech niezbędnych składników: masła, czosnku i soku z cytryny/limonki. Pierwsze dwa podkreślają smak, ostatni zabija mdłą woń szpinaku. Moja dzisiejsza propozycja to mariaż pizzy i szpinaku. Zachęcam.

Pizza ze szpinakiem, gruszką i serem pleśniowym

Składniki:
-ciasto drożdżowe wg przepisu tutaj,
-opakowanie mrożonego szpinaku (liście),
-100-150 g sera pleśniowego brie,
-jedna twarda gruszka,
-czerwona cebula średniej wielkości,
-5 ząbków czosnku (nieobranych),
-1-cm kawałek świeżego imbiru,
-plasterek limonki,
-2 łyżki mascarpone,
-50 g masła,
-łyżka oleju arganowego spożywczego,
-sól morska, czosnek niedźwiedzi suszony, zioła dalmatyńskie, papryczki peperoncini suszone, chili, papryka słodka mielona, pieprz czarny mielony.

PRZYGOTOWANIE:
1. Zagnieść ciasto drożdżowe (przepis i składniki w odnośniku powyżej).
2. Na patelni rozgrzać olej i masło, dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, czosnek w osłonkach i imbir w słupkach, a po 2-3 minutach szpinak. Dodać po szczypcie przypraw, sok z plasterka limonki i kilka papryczek peperoncini. W razie potrzeby podlać wodą. Dusić około 10 minut. Na końcu dodać mascarpone, wymieszać.
3. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, otrzymując prostokąt. Na ciasto wyłożyć szpinak. Ser pleśniowy pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu. Piec 10-12 minut w temperaturze 220 stopni. Podawać od razu z pesto (zimny sos na bazie bazylii).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.