Pierwszy post na tym blogu poświęcony był czekoladzie, do której czuję wielki sentyment. Więcej-ja ją ubóstwiam. Niestety, alergia nie pozwala mi jeść jej na co dzień. Czasami jednak pozwalam sobie na małą czekoladową zbrodnię... Efekty moich niecnych poczynań poniżej. Powiem tylko jedno: popełnię ten sam grzech jeszcze wiele razy. Kocham.
Idealny krem czekoladowy
Składniki:
-200 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao),
-250 g masła najwyższej jakości,
-250 g cukru pudru,
-100 ml amaretto,
-50 ml wódki,
-chili, kardamon, różowa sól himalajska,
-laska wanilii.
PRZYGOTOWANIE:
1. Do kielicha blendera wsypać cukier puder, utrzeć go, aby nie było grudek. Dodać masło i kontynuować ucieranie do momentu, aż będzie gładkie i puszyste.
2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (czyli w misce nad garnkiem z gotującą się wodą), przestudzić. Dodać do masła utartego z cukrem pudrem, zmiksować.
3. Do kremu dodać miąższ z laski wanilii, po szczypcie soli, chili i kardamonu oraz wódkę i amaretto. Delikatnie wymieszać łyżką, a następnie zmiksować do jednolitej konsystencji. Ten krem to kwintesencja smaku czekolady, idealny jako przełożenie tortu oraz towarzystwo dla innych deserów.
Jestem studentem farmacji (stąd "pigułka" w nazwie) oraz zdobywcą fartucha w II polskiej edycji programu MasterChef. Postanowiłem podzielić się swoją pasją do gotowania z innymi, czego efektem jest ten blog. Chcę udowodnić, że pyszne jedzenie nie musi być skomplikowane, drogie i czasochłonne, a podróż do krainy smaków i aromatów fascynuje. Życzę smacznego odbioru! I pamiętaj, że JESTEŚ TYM, CO JESZ
wygląda super apetycznie ;) zapraszamy do nas!
OdpowiedzUsuńwww.migawkanagotowanie.blogspot.com