Translate

piątek, 4 lipca 2014

Coco jumbo

Pierwszy post na tym blogu poświęcony był czekoladzie, do której czuję wielki sentyment. Więcej-ja ją ubóstwiam. Niestety, alergia nie pozwala mi jeść jej na co dzień. Czasami jednak pozwalam sobie na małą czekoladową zbrodnię... Efekty moich niecnych poczynań poniżej. Powiem tylko jedno: popełnię ten sam grzech jeszcze wiele razy. Kocham.

Idealny krem czekoladowy

Składniki:
-200 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao),
-250 g masła najwyższej jakości,
-250 g cukru pudru,
-100 ml amaretto,
-50 ml wódki,
-chili, kardamon, różowa sól himalajska, 
-laska wanilii.

PRZYGOTOWANIE:
1. Do kielicha blendera wsypać cukier puder, utrzeć go, aby nie było grudek. Dodać masło i kontynuować ucieranie do momentu, aż będzie gładkie i puszyste.
2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (czyli w misce nad garnkiem z gotującą się wodą), przestudzić. Dodać do masła utartego z cukrem pudrem, zmiksować.
3. Do kremu dodać miąższ z laski wanilii, po szczypcie soli, chili i kardamonu oraz wódkę i amaretto. Delikatnie wymieszać łyżką, a następnie zmiksować do jednolitej konsystencji. Ten krem to kwintesencja smaku czekolady, idealny jako przełożenie tortu oraz towarzystwo dla innych deserów.



1 komentarz:

  1. wygląda super apetycznie ;) zapraszamy do nas!
    www.migawkanagotowanie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.