Translate

piątek, 11 lipca 2014

Pomodorino

Jest kilkanaście polskich produktów, o których śmiało można powiedzieć, że są najlepsze na świecie. Do takich należą zdecydowanie pomidory. Uwielbiam je w każdej postaci, ale najbardziej jako zupę i sos. Moja dzisiejsza propozycja to próba odświeżenia tradycyjnego polskiego dania obiadowego. Smak zaskakuje i zachwyca. Polecam.

Krem z pomidorów z marchewką i chorizo

Składniki:
-1,5 szklanki wywaru warzywnego (kilka marchewek, cebulę, czosnek, imbir, pora, selera z nacią i 100 g chorizo gotować na małym ogniu z dodatkiem przypraw przez godzinę),
-puszka polskich pomidorów,
-łyżka masła,
-3-4 ugotowane marchewki (z wywaru),
-100 g chorizo (z wywaru),
-kilka listków świeżej bazylii,
-chili, sól morska,
-2 łyżeczki brązowego cukru,
-2 łyżki mascarpone.

PRZYGOTOWANIE:
1. Wywar wlać do rondelka, podgrzać, dodać pomidory i zmiksować na gładki krem za pomocą blendera. Zagotować, dodać masło, cukier, chili i sól do smaku. Gotować 5 minut.
2. Marchewki pokroić w półplasterki, chorizo w kostkę. Dodać do kremu z pomidorów.
3. Gotową zupę wlać do miseczek, ozdobić kleksem z mascarpone i posypać posiekanymi listkami bazylii. Podawać od razu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.