Translate

środa, 9 lipca 2014

Rajska gruszka

Gruszka to trudny owoc. Trudny, bo o ile doskonałego smaku surowych gruszek można być pewnym, o tyle po poddaniu jakiejkolwiek obróbce nie jest to takie oczywiste. Nigdy nie smakowały mi te owoce pod inną postacią niż na surowo (najlepiej zerwane prosto z drzewa!)-do czasu, aż stworzyłem ten przepis. Dlatego w nazwie posta jest słowo "rajska". Naprawdę smak tego deseru dał mi wrażenie namiastki nieba. Absolutnie warty spróbowania. Nie jeden raz i nie dwa. Z dumą polecam.

Poniższy przepis bierze udział w konkursie Blog ze Znakiem Smaku www.bzzs.trzyznakismaku.pl



Migdałowe gruszki zapiekane z sosem śmietanowo-miodowym

Składniki:
-2 duże twarde gruszki (najlepiej jednej z nowszych odmian, klasyki w stylu Klapsy się nie nadają),
-25 g masła,
-50 ml amaretto,
-gruby plasterek cytryny,
-łyżeczka brązowego cukru,
-2 łyżki płatków migdałowych,
-po łyżeczce mielonego kardamonu i mielonego cynamonu,
-laska cynamonu,
-czubata łyżka miodu kurpiowskiego,
-300 ml śmietany 30%,
-2 żółtka (jak zwykle jajka z wolnego wybiegu).

PRZYGOTOWANIE:
1. Gruszki obrać ze skóry, podzielić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim gruszki ze wszystkich stron (około 5 minut). Dodać laskę cynamonu i sok wyciśnięty z plasterka cytryny (plasterek również dodać) oraz amaretto i przyprawy. Dusić na małym ogniu przez kilka minut, aż sos się zredukuje. Przełożyć do ceramicznego naczynia na tartę.
2. Śmietanę wymieszać z żółtkami i miodem za pomocą trzepaczki lub rózgi.
3. Masą śmietanową zalać przygotowane gruszki. Każdą ćwiartkę posypać brązowym cukrem i płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut, następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze na 20 minut. Podawać od razu z ulubionym sorbetem lub lodami owocowymi.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.