Translate

czwartek, 3 lipca 2014

Jewel in the crown

 Coraz więcej jest na sklepowych półkach produktów spożywczych pochodzących z innych części świata, których zastosowanie jest nam na pierwszy rzut oka obce. Uwagę mojej drugiej połówki w czasie zakupów zwróciła bardzo ciekawa kasza-bulgur. Właściwościami przypomina popularny ostatnio kuskus, ponieważ jest przyrządzana w ten sam sposób, czyli poprzez zalanie wrzątkiem i odstawienie na kilkanaście minut. Bulgur jest otrzymywany z pszenicy durum. Stanowi świetne uzupełnienie potraw bliskowschodnich oraz bałkańskich. Dzisiejszy przepis to doskonała propozycja zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja jestem zachwycony.

Papryka faszerowana bulgurem i białą kiełbasą

Składniki:
-szklanka bulguru (bałkańska kasza z pszenicy durum),
-250 g białej cienkiej kiełbasy (surowej),
-pół bakłażana,
-4 duże papryki dowolnego koloru,
-cebula,
-2 dojrzałe pomidory,
-4 ząbki czosnku,
-2 czubate łyżki mascarpone,
-zioła dalmatyńskie, chili, pieprz czarny mielony, suszone papryczki peperoncini, sól morska,
-20 g masła,
-2 łyżki oleju arganowego spożywczego.

PRZYGOTOWANIE:
1. Bulgur wsypać do miski, zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odcedzić z nadmiaru wody.
2. Paprykę umyć, ściąć części z ogonkiem i usunąć gniazda nasienne. W każdej umieścić ząbek czosnku (nie obierać) i odstawić na później.
3. Kiełbasę pokroić na kawałki, pomidory i bakłażana w kostkę (ze skórką), cebulę w piórka. Na dużej patelni rozgrzać połowę masła i olej arganowy, dodać kolejno cebulę, kiełbasę, bakłażana i pomidora, podsmażyć ok. 2 minuty po każdym składniku. Dodać mascarpone, doprawić solą, pieprzem, chili i ziołami, dodać 2 papryczki peperoncini. Zestawić z palnika i pomieszać z bulgurem.
4. W naczyniu żaroodpornym umieścić wydrążone papryki, napełnić je farszem i przykryć "wieczkami" (odcięte części z ogonkiem). Między nimi ułożyć kawałki pozostałego masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec pod przykryciem 20 minut, następnie kolejnych 20 minut bez przykrycia. Podawać od razu.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.