Translate

środa, 9 lipca 2014

El laberinto del fauno

Kilka lat temu, kiedy jeszcze chodziłem do liceum, ogromne wrażenie zrobił na mnie hiszpański film Guillermo del Toro "Labirynt fauna". Tak zaczęło się moje zainteresowanie hiszpańskim kinem w ogóle, jednak nie poprzestałem na filmach. Chętnie sięgam również do przepisów kulinarnych rodowodem z Półwyspu Iberyjskiego. Moja propozycja na dzisiaj to przykład hiszpańskiego tapas-przystawki, przekąski, zwykle na ciepło, prostej, ale bardzo smacznej i pożywnej (tapas są serwowane po kilka rodzajów jako danie główne). Podaję dwie wersje przygotowania-dla leniwych i dla cierpliwych. Wybór należy do was.

Uwaga! Tortilla (wym. 'tortija') to typowo hiszpańskie danie. Nie ma nic wspólnego z meksykańskimi plackami z mąki.

Tortilla inaczej

Składniki:
-7 jajek z wolnego wybiegu,
-3 różnokolorowe papryki,
-bakłażan,
-2 cebule: żółta i czerwona,
-2 ostre papryczki,
-2 łyżki oliwek,
-sól morska, zioła prowansalskie, chili, pieprz czarny mielony,
-olej do smażenia,
-25 g masła,
-2 łyżki oleju arganowego spożywczego,
-kilka listków świeżej bazylii.

PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka wbić do dużej miski, dodać pokrojone w paski ostre papryczki, oliwki oraz po szczypcie soli i przypraw. Wymieszać trzepaczką, odstawić.
2. Bakłażana pokroić w kostkę (ze skórką), papryki w paski, cebulę w piórka. W dużym garnku rozgrzać mocno olej (około 1 litr), wrzucić paprykę, smażyć około 5 minut, następnie dodać cebulę i po 2 minutach bakłażana. Smażyć jeszcze 3-5 minut (czyli w sumie 10-12 minut), mieszając od czasu do czasu. Warzywa mają być usmażone, ale nie zrumienione. Odcedzić z tłuszczu, pozostawić do osączenia na durszlaku, po czym dodać do masy jajecznej. Odstawić na 10 minut.
3. Dla leniwych: remekiny (ceramiczne foremki do zapiekania) wysmarować masłem, napełnić masą jajeczno-warzywną i piec przez 10 minut w temp. 200 stopni (z termoobiegiem). Podawać gorące.
4. Dla cierpliwych: na dużej patelni rozgrzać masło i olej arganowy, wlać masę jajeczno-warzywną. Smażyć około 10 minut na małym ogniu, poruszając patelnią od czasu do czasu, żeby tortilla nie przywarła. Przykryć talerzem, odwrócić szybkim ruchem patelnię i zsunąć tortillę z powrotem na patelnię niezrumienioną stroną do dołu. Smażyć jeszcze 5 minut. Wyłożyć na talerz, podawać na gorąco lub po wystudzeniu. Posypać przed podaniem posiekaną świeżą bazylią.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.