Kilka lat temu, kiedy jeszcze chodziłem do liceum, ogromne wrażenie zrobił na mnie hiszpański film Guillermo del Toro "Labirynt fauna". Tak zaczęło się moje zainteresowanie hiszpańskim kinem w ogóle, jednak nie poprzestałem na filmach. Chętnie sięgam również do przepisów kulinarnych rodowodem z Półwyspu Iberyjskiego. Moja propozycja na dzisiaj to przykład hiszpańskiego tapas-przystawki, przekąski, zwykle na ciepło, prostej, ale bardzo smacznej i pożywnej (tapas są serwowane po kilka rodzajów jako danie główne). Podaję dwie wersje przygotowania-dla leniwych i dla cierpliwych. Wybór należy do was.
Uwaga! Tortilla (wym. 'tortija') to typowo hiszpańskie danie. Nie ma nic wspólnego z meksykańskimi plackami z mąki.
Tortilla inaczej
Składniki:
-7 jajek z wolnego wybiegu,
-3 różnokolorowe papryki,
-bakłażan,
-2 cebule: żółta i czerwona,
-2 ostre papryczki,
-2 łyżki oliwek,
-sól morska, zioła prowansalskie, chili, pieprz czarny mielony,
-olej do smażenia,
-25 g masła,
-2 łyżki oleju arganowego spożywczego,
-kilka listków świeżej bazylii.
PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka wbić do dużej miski, dodać pokrojone w paski ostre papryczki, oliwki oraz po szczypcie soli i przypraw. Wymieszać trzepaczką, odstawić.
2. Bakłażana pokroić w kostkę (ze skórką), papryki w paski, cebulę w piórka. W dużym garnku rozgrzać mocno olej (około 1 litr), wrzucić paprykę, smażyć około 5 minut, następnie dodać cebulę i po 2 minutach bakłażana. Smażyć jeszcze 3-5 minut (czyli w sumie 10-12 minut), mieszając od czasu do czasu. Warzywa mają być usmażone, ale nie zrumienione. Odcedzić z tłuszczu, pozostawić do osączenia na durszlaku, po czym dodać do masy jajecznej. Odstawić na 10 minut.
3. Dla leniwych: remekiny (ceramiczne foremki do zapiekania) wysmarować masłem, napełnić masą jajeczno-warzywną i piec przez 10 minut w temp. 200 stopni (z termoobiegiem). Podawać gorące.
4. Dla cierpliwych: na dużej patelni rozgrzać masło i olej arganowy, wlać masę jajeczno-warzywną. Smażyć około 10 minut na małym ogniu, poruszając patelnią od czasu do czasu, żeby tortilla nie przywarła. Przykryć talerzem, odwrócić szybkim ruchem patelnię i zsunąć tortillę z powrotem na patelnię niezrumienioną stroną do dołu. Smażyć jeszcze 5 minut. Wyłożyć na talerz, podawać na gorąco lub po wystudzeniu. Posypać przed podaniem posiekaną świeżą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.