Translate

piątek, 4 lipca 2014

Życie-pizza-odsłona czwarta

Kiedyś wydawało mi się, że w robieniu pizzy osiągnąłem perfekcję. Byłem w błędzie. Ciągle szukam i odkrywam nowe połączenia, wprowadzam innowacje. Jestem pewien, że takiej pizzy, jaką prezentuję poniżej, nie jedliście nigdy wcześniej. Dodatek masła do ciasta drożdżowego sprawia, że rozpływa się w ustach. Zachęcam, namawiam, polecam.

Pizza z kiełbaskami peperoni, łososiem i serem kozim

Składniki:
-50 g drożdży,
-mąka pszenna,
-łyżeczka cukru,
-łyżka masła do ciasta+tyle samo do smażenia,
-duża cebula,
-2 łyżki oliwy z oliwek,
-szklanka tłustego mleka,
-szczypta soli morskiej,
-2 plasterki białego koziego sera,
-10-12 kiełbasek peperoni,
-puszka łososia w oleju,
-puszka pomidorów krojonych bez skóry,
-świeży tymianek,
-pieprz czarny mielony, chili, mieszanka ziół (oregano, tymianek, mięta, estragon, bazylia, rozmaryn), gałka muszkatołowa w całości.

PRZYGOTOWANIE:
1. W rondelku zagrzać mleko (nie gotować!), dodać drożdże, masło i cukier, wymieszać i odstawić, aż rozczyn się solidnie spieni. Następnie dodać trochę mąki (robię to na oko, mniej więcej 1,5 szklanki), świeżo startą gałkę muszkatołową i oliwę z oliwek. Wymieszać łyżką i odstawić do wyrośnięcia.
2. Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, dodać kiełbaski peperoni, pomidory i po szczypcie przypraw. Dusić na małym ogniu przez około 10 minut, dodać odsączonego łososia. W razie potrzeby posolić.
3. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polać sosem pomidorowym, na wierzchu położyć kiełbaski, kawałki koziego sera i gałązki tymianku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 12-15 minut. Podawać od razu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.