Translate

piątek, 4 lipca 2014

Misz czy masz?

Bataty, pataty, wilce ziemniaczane... A najczęściej po prostu słodkie ziemniaki. Pochodzą z Ameryki Południowej. Są pnączami o bardzo ozdobnych liściach (można je latem uprawiać na balkonie). Jadłem kiedyś doskonałą tartę z puree z batatów. Na pewno wkrótce postaram się ją odtworzyć. Póki co znalazłem zupełnie inne zastosowanie dla słodkiego ziemniaka-rozkoszną, kojącą duszę i ciało zapiekankę. Moje serce zdobyła. Mam nadzieję, że wasze również zdobędzie.

Niebiańska zapiekanka z batatów, chorizo i koziego sera

Składniki:
-jeden duży batat (słodki ziemniak),
-pół bakłażana,
-2 różnokolorowe papryki,
-2 cebule,
-główka czosnku,
-200 g pieczarek,
-jeden pomidor,
-100 g chorizo (ostra hiszpańska kiełbasa dojrzewająca),
-10-12 kiełbasek peperoni,
-szklanka bulguru,
-2 plasterki białego koziego sera,
-zioła dalmatyńskie, sól morska,
-25 g masła,
-3 łyżki oleju arganowego spożywczego.

PRZYGOTOWANIE:
1. Bulgur zalać wrzątkiem, przykryć i po 10 minutach odcedzić.
2. Batata obrać i pokroić w kostkę (uwaga-jest bardzo twardy!), cebulę w piórka, paprykę w paski, bakłażana (ze skórką), pomidora i chorizo w kostkę. Pieczarki obrać i przekroić na pół. Główkę czosnku podzielić na ząbki.
3. Na dużej patelni rozgrzać masło i 2 łyżki oleju arganowego, wrzucić bataty i smażyć około 5 minut, aż się lekko zrumienią. Następnie dodać kolejno: cebulę, czosnek, bakłażana, paprykę, chorizo i kiełbaski, podsmażyć 2 minuty po każdym składniku. Dodać pomidora i dużą szczyptę ziół oraz szczyptę soli. Zestawić z palnika.
4. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć bulgur, następnie podsmażone warzywa i wędliny. Na wierzchu ułożyć kawałki koziego sera.
5. Na patelnię, na której smażyły się warzywa, wrzucić pieczarki i smażyć kilka minut bez dodatku tłuszczu. Dodać łyżkę oleju arganowego i smażyć, aż się zrumienią. Podsmażone pieczarki ułożyć w naczyniu żaroodpornym na samym wierzchu "przekładańca". Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec pod przykryciem 15 minut i drugie tyle bez przykrycia. Podawać na ciepło lub na zimno.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.