Translate

poniedziałek, 14 lipca 2014

Lecą w kulki

Kiedy tylko nadarzyła się okazja, nie mogłem sobie odmówić spełnienia drobnego marzenia-żeby mieć własną palmę kokosową. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że w warunkach domowych nigdy nie wyda owoców, ale sam fakt jej posiadania to dla mnie duża frajda. W kuchni bardzo często korzystam z darów, jakie ofiaruje to wspaniałe drzewo-przede wszystkim z mleka kokosowego oraz wiórków. Dzisiejszy przepis opiera się na tych drugich. Założę się, że nigdy nie jedliście tak kruchych ciastek jak te, które prezentuję poniżej. Po prostu idealne.

Kruche kokosowe ciasteczka

Składniki:
-200 g mąki krupczatki,
-100 g wysokiej jakości masła,
-2 żółtka (z jaj wiejskich),
-łyżka brązowego cukru dark muscovado,
-szczypta soli,
-100 g drobnych wiórków kokosowych,
-3-4 łyżki śmietany 30%.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę rozetrzeć palcami z masłem, dodać wiórki kokosowe, cukier, sól, żółtka i śmietanę. Zagnieść jednolite, gładkie ciasto.
2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na blasze w regularnych odstępach. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Podawać po wystudzeniu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.