Translate

piątek, 25 lipca 2014

Crush!

Kruszonka-niezbędny element wielu deserów, głównie ciast. Jej przygotowanie jest banalnie łatwe-masło rozetrzeć z mąką i cukrem, i... gotowe! Jednak żeby kruszonka się udała, trzeba spełnić pewne warunki. Przede wszystkim masło wykorzystane do przygotowania musi być bardzo dobrej jakości, miękkie i pachnące, mąka natomiast miałka (bez grudek). Kruszonka przenosi smak deseru na zupełnie inny poziom. Moja dzisiejsza propozycja to próba jej innowacyjnego zastosowania. Ja jestem zachwycony. Mam nadzieję, że wy również będziecie.

Brzoskwinie zapiekane pod pierzynką z kruszonki

Składniki:
-5 dużych brzoskwiń,
-200 g mąki pszennej,
-100 g najwyższej jakości masła+25 g,
-5 łyżek cukru dry demerara,
-2 łyżki cukru dark muscovado,
-szczypta soli,
-2 łyżki naturalnego miodu.

PRZYGOTOWANIE:
1. Brzoskwinie umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Dno ceramicznej formy na tartę wysypać cukrem dry demerara i dark muscovado (odpowiednio 3 i 2 łyżki). Na warstwie cukru ułożyć połówki brzoskwiń, a między nimi kawałki masła (25 g). Polać z wierzchu miodem.
2. Masło (100 g) rozetrzeć palcami z mąką, solą i cukrem dry demerara (2 łyżki). Gotową kruszonką posypać brzoskwinie. Piec w temp. 200 stopni przez 25-30 minut. Podawać na gorąco lub na zimno.

Uwaga! Doskonale smakuje również z nektarynkami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.