Translate

niedziela, 18 maja 2014

Chiedere la pizza-odsłona trzecia

Na temat walorów pizzy i mojego zamiłowania do tej potrawy nie będę się rozwodził. Mogę tylko zachęcać do eksperymentowania i szukania nowych smaków. Sam staram się to robić nieustannie. Efekty czasami zaskakują nawet mnie. Poniższa propozycja przypadnie do gustu również bardziej wybrednym. Prosto, szybko, smacznie. Czegóż chcieć więcej?

Pizza z sosem na bazie mascarpone, cebulą i pieczarkami

Składniki:
-ciasto wg przepisu tutaj,
-jedna duża cebula,
-cztery duże pieczarki,
-dwie czubate łyżki mascarpone,
-cztery łyżki pikantnego keczupu,
-ok. 1 cm kawałek świeżego imbiru,
-przyprawy: zioła dalmatyńskie, zioła prowansalskie, papryka słodka, chili, pieprz czarny mielony, czosnek granulowany.

PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotować ciasto, odłożyć do wyrośnięcia. Rozciągnąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w cienkie plasterki, a imbir w słupki.
3. W mieseczce wymieszać mascarpone i keczup, dodać po szczypcie przypraw (poza ziołami prowansalskimi) i pokrojony imbir, wymieszać.
4. Na ciasto wyłożyć równomiernie sos, na nim ułożyć plasterki pieczarek oraz cebulę pokrojoną w piórka. Posypać ziołami prowansalskimi. Piec w temperaturze 220 stopni do 15 minut. Podawać od razu. Jest smaczna również na zimno.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.