Translate

środa, 21 maja 2014

Symbol nowego życia

Najbardziej znamiennym symbolem życia, jaki spotykamy w kuchni, są oczywiście jaja. Można zetknąć się z kilkoma ich rodzajami-strusimi, przepiórczymi czy kaczymi, ale w polskiej kuchni zdecydowanie królują jaja kurze. Teoria teorią, jednak nie sposób wymienić wszystkich dla nich zastosowań. Są potrawy, które zwyczajnie nie mogą się bez jaj obejść. Najlepsze to te z wolnego wybiegu-ja zawsze przywożę je od babci, nigdy nie kupuję w sklepie. Jeśli jednak nie ma innego wyjścia, zwróćmy uwagę na kod znajdujący się na jajku. Cyfra zero informuje nas, że kury są hodowane na wolnym wybiegu. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dopuszcza zjedzenie 10 jaj w tygodniu we wszystkich produktach (ciasta, pieczywo, makaron). Same białka można jeść bez ograniczeń. Dzisiejszy przepis bazuje na całych jajkach. Mimo prostoty wykonania smak naprawdę jest wart grzechu.

Łódeczki faszerowane żółtkiem, cebulą i pieczarkami

Składniki:
-8 jajek z wolnego wybiegu,
-4 duże pieczarki,
-duża cebula,
-dwie łyżki majonezu kieleckiego,
-przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, chili, zioła dalmatyńskie, koperek suszony, mięta suszona,
-dwie łyżki oleju.

PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie (ok. 8 minut od chwili zagotowania). Wystudzić i obrać ze skorupek. Przeciąć każde jajko na pół, wyjąć żółtko, a białko odłożyć.
2. Podsmażyć na oleju cebulę pokrojoną w kostkę, a potem dołożyć do niej pieczarki strate na tarce o dużych oczkach. Dusić na małym ogniu do miękkości, wystudzić.
3. Do wystudzonego farszu dodać żółtka, majonez, po szczypcie przypraw i sól do smaku. Gotowym napełnić odłożone białkowe łódeczki (jeśli farszu będzie za dużo, odłożyć go do słoika i zjeść np. z pieczywem). Przechowywać w lodówce do kilku dni. Podawać ogrzane do temperatury pokojowej solo lub z pieczywem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.