Translate

czwartek, 8 maja 2014

Jak mus, to mus!

Od razu na wstępie chcę bardzo podziękować mojej koleżance Marcie. To dzięki niej dotarł do mnie poniższy przepis, receptura rodem z Włoch (na sam mus bez skórki pomarańczowej i sosu). Deser niesamowicie łatwy w przygotowaniu, a smak zniewalający. Idealnie nadaje się na spotkania w większym gronie jako zwieńczenie wspólnego posiłku. Podstawowy przepis poddaję różnym modyfikacjom-będą się one pojawiać na blogu sukcesywnie. Proponowane przeze mnie połączenie smaku czekolady i pomarańczy należy-wg mnie-do gatunku najbadziej udanych, jakie kiedykolwiek stworzono. Zachęcam, bo warto!

Mariaż musu czekoladowego i sosu pomarańczowego 

Składniki:
-100 g gorzkiej czekolady (im więcej kakao, tym lepiej),
-4 duże jajka z wolnego wybiegu,
-50 g masła,
-duża pomarańcza,
-laska wanilii,
-ok. 40 ml amaretto lub Cointreau (niekoniecznie),
-chlust białego wina (nieważne czy słodkie, czy wytrawne),
-2 łyżeczki brązowego cukru dry demerara,
-łyżeczka miodu naturalnego,
-różowa sól himalajska (lub zwykła)-na pierwszym zdjęciu.

PRZYGOTOWANIE:
1. Czekoladę rozdrobnić i rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą)-nie podgrzewać na gazie! Do roztopionej czekolady dodać skórkę startą z pomarańczy. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodawać po jednym do czekolady, cały czas ubijając mikserem. Dodać stopniowo stopione masło, również cały czas ubijając. Jeśli używamy alkoholu, należy go dodać na tym etapie.
2. Do białek dodać szczyptę soli (bardzo pasuje różowa sól himalajska, ale może być też zwykła) i ubić je na sztywno. Łyżkę piany przełożyć do czekolady, wymieszać mikserem, a następnie przełożyć resztę piany i mieszać, aż połączy się z czekoladą. Gotowy mus przełożyć do przygotowanych naczynek. Włożyć do lodówki na minimum godzinę.
3. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki i oczyścić z białych osłonek. Umieścić w rondelku, dodać miąższ wydrążony z jednej laski wanilii (wydrążoną laskę również włożyć), dodać cukier, miód i wino. Gotować na małym ogniu, aż sos się zredukuje. Schłodzony mus podawać z ciepłym sosem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.