Translate

piątek, 9 maja 2014

Krówka robi muuuuu....

Nie przepadam za wołowiną. Ma bardzo specyficzny smak, jej przygotowanie wymaga czasu, cena również nie należy do najniższych. Jednak są dania z wołowiny warte zachodu. Mam nadzieję, że jednym z nich jest mój autorski przepis przytaczany poniżej. Chutney, w towarzystwie którego podane jest mięso, świetnie smakuje także na zimno jako smarowidło do pieczywa. A samo mięso-rozpływa się w ustach. Pozycja obowiązkowa.

Sztuka mięsa z warzywnym chutney'em 

Składniki:
-ok. 100 g udźca wołowego,
-ok. 1 cm kawałek świeżego imbiru,
-jedna marchewka,
-pół dużego pora (zielona część),
-kawałek selera,
-trzy łyżki oliwy z oliwek,
-przyprawy: sól morska, pieprz czarny mielony, chili, liść laurowy, pieprz kolorowy ziarnisty, zioła dalmatyńskie, cebula granulowana.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso opłukać i lekko rozbić tłuczkiem. Imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do mięsa. Marynować w lodówce przez co najmniej kilka godzin.
2. Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki, pora również, selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć zamarynowane mięso z obu stron. Dodać warzywa, podsmażyć przez chwilę, po czym dodać przyprawy-liść laurowy, kilkanaście ziarenek pieprzu kolorowego i po szczypcie pozostałych. Podlać mięso wodą i dusić do miękkości pod przykryciem (wodę trzeba uzupełniać).
4. Gotowe danie przyprawić do smaku solą. Podawać z pieczywem (na zdjęciu chleb orkiszowy) lub brązowym ryżem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.