Są takie dni, kiedy nie potrafimy sobie odmówić czegoś słodkiego. Ale niestety konsekwencje spożywania słodyczy są wszystkim dobrze znane... Abstrahuję od zawartości cukru-lista dodatków do żywności (barwniki, zagęstniki) często przyprawia o zawrót głowy. Zapominamy, że proste, tanie i pyszne słodkości możemy przygotować samodzielnie. Mój dzisiejszy przepis to modyfikacja wspomnienia z dzieciństwa. Racuchy były zarezerwowane na sobotnie śniadanie. Kiedy mama je przygotowywała, dosłownie nie mogłem usiedzieć w miejscu. A smak... Długo mógłbym o nim opowiadać. Polecam na śniadania i kolacje, nie tylko w soboty.
Eko-racuchy z owocami goji
Składniki:
-trzy jajka z wolnego chowu,
-szczypta soli,
-pół łyżeczki cynamonu,
-50 ml mleka,
-dwie łyżki cukru,
-mąka pszenna,
-pół szklanki płatków owsianych (całych),
-garść otrębów pszennych,
-pół garści suszonych owoców goji,
-olej do smażenia,
-cukier puder.
PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka wbić do dużej miski, dodać szczyptę soli, cukier i rozkłócić trzepaczką (nie ubijać). Dodać mleko i cynamon, wymieszać.
2. Płatki owsiane i jagody goji rozdrobnić w pojemniku blendera (niezbyt dokładnie). Dodać do masy jajecznej wraz z otrębami, wymieszać. Dodać mąki aż do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany.
3. Na patelni rozgrzać dużą ilość oleju (np. rzepakowego). Ciasto nakładać łyżką stołową, smażyć po ok. minucie z każdej strony. Gotowe racuchy wykładać na papierowy ręcznik. Podawać ciepłe lub zimne, posypane cukrem pudrem. Świetnie smakują też z dżemem.
Uwaga! Wersja wzbogacona o garść rozdrobnionych orzechów włoskich, szczyptę kardamonu i dwie łyżki mascarpone smakuje jeszcze lepiej niż wersja podstawowa. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.