Translate

czwartek, 15 maja 2014

Masz babo placek!

Są takie dni, kiedy nie potrafimy sobie odmówić czegoś słodkiego. Ale niestety konsekwencje spożywania słodyczy są wszystkim dobrze znane... Abstrahuję od zawartości cukru-lista dodatków do żywności (barwniki, zagęstniki) często przyprawia o zawrót głowy. Zapominamy, że proste, tanie i pyszne słodkości możemy przygotować samodzielnie. Mój dzisiejszy przepis to modyfikacja wspomnienia z dzieciństwa. Racuchy były zarezerwowane na sobotnie śniadanie. Kiedy mama je przygotowywała, dosłownie nie mogłem usiedzieć w miejscu. A smak... Długo mógłbym o nim opowiadać. Polecam na śniadania i kolacje, nie tylko w soboty.

Eko-racuchy z owocami goji

Składniki:
-trzy jajka z wolnego chowu,
-szczypta soli, 
-pół łyżeczki cynamonu,
-50 ml mleka,
-dwie łyżki cukru,
-mąka pszenna,
-pół szklanki płatków owsianych (całych),
-garść otrębów pszennych,
-pół garści suszonych owoców goji,
-olej do smażenia,
-cukier puder.

PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka wbić do dużej miski, dodać szczyptę soli, cukier i rozkłócić trzepaczką (nie ubijać). Dodać mleko i cynamon, wymieszać.
2. Płatki owsiane i jagody goji rozdrobnić w pojemniku blendera (niezbyt dokładnie). Dodać do masy jajecznej wraz z otrębami, wymieszać. Dodać mąki aż do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany.
3. Na patelni rozgrzać dużą ilość oleju (np. rzepakowego). Ciasto nakładać łyżką stołową, smażyć po ok. minucie z każdej strony. Gotowe racuchy wykładać na papierowy ręcznik. Podawać ciepłe lub zimne, posypane cukrem pudrem. Świetnie smakują też z dżemem.

Uwaga! Wersja wzbogacona o garść rozdrobnionych orzechów włoskich, szczyptę kardamonu i dwie łyżki mascarpone smakuje jeszcze lepiej niż wersja podstawowa. Polecam!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.