Translate

czwartek, 29 maja 2014

Sypią owsem na szczęście

Kruche ciasto należy do moich ulubionych, bo świetnie komponuje się zarówno ze słonymi, jak i słodkimi dodatkami. Przy tym jego przygotowanie nie nastręcza żadnych trudności (chociaż moja mama zawsze powtarza, że nie umie kruchego i już). Wystarczy mąka, żółtka, masło, ewentualnie odrobina śmietany. Dzisiejszy przepis jest wariacją na temat kruchego ciasta, a jednocześnie propozycją zdrowej przekąski między posiłkami. Mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu. Wstyd się chwalić, ale ja jestem zachwycony.

Kruche ciasteczka kokosowo-owsiane z limonkowym lukrem

Składniki:
-ok. 1,5 szklanki mąki pszennej,
-szklanka płatków owsianych górskich,
-garść suszonych jagód goji,
-dwa żółtka (z wolnego wybiegu),
-4 łyżki wiórków kokosowych,
-100 g prawdziwego masła,
-szczypta soli,
-cukier puder,
-sok z jednej limonki,
-kilka łyżek śmietany 30 %.

PRZYGOTOWANIE:
1. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć je między palcami, aż do otrzymania równomiernych grudek. Dodać wiórki kokosowe, zmielone w blenderze płatki owsiane (niezbyt dokładnie), jagody goji oraz żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Zagnieść kruche ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodać więcej śmietany. Włożyć do lodówki na pół godziny.
2. Wyciśnięty z limonki sok wlać do miseczki i dodać 3-4 łyżki cukru pudru. Utrzeć za pomocą łyżki, aby nie było grudek. Jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka, dodać więcej cukru pudru.
3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki nieco większe od orzecha włoskiego, układać je na papierze, jednocześnie spłaszczając dłonią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 8 minut, odwrócić i piec kolejnych 8 minut. Gorące ciastka posmarować przygotowanym lukrem limonkowym. Podawać wystudzone. Świetne do herbaty, kawy lub jako samodzielna przekąska.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.