Translate

sobota, 17 maja 2014

W prostocie siła

Żeby osiągnąć idealny smak, wcale nie trzeba wyszukanych składników i godzin spędzonych w kuchni. Doskonałe jedzenie można przygotować w kilkanaście minut z tego, co mamy akurat pod ręką. W ten sposób powstał poniższy przepis. Wbrew prostocie wykonania smak jest niesamowity. Duża w tym zasługa makaronu z pszenicy durum-mógłbym go jeść bez dodatków. Świetnie sprawdzi się też ciemny makaron z pełnego ziarna, poza walorami smakowymi jest bogatym źródłem witamin z grupy B i cynku. Element obowiązkowy zbilansowanej diety.

Prosta pasta z sosem tuńczykowym

Składniki:
-puszka krojonych pomidorów bez skóry,
-puszka tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym),
-ok. 1 cm kawałek świeżego imbiru,
-dwie łyżki oliwy z oliwek,
-sól morska, pieprz czarny mielony, dwa liście laurowe, szczypta cukru, zioła dalmatyńskie, papryka słodka, pieprz cayenne, czosnek granulowany, cebula granulowana,
-makaron z pszenicy durum (semoliny).

PRZYGOTOWANIE:
1. Imbir pokroić w słupki. Podsmażyć na oliwie, dodać pomidory i trochę wody (wykorzystać ją do opłukania puszki). Dodać odsączonego z zalewy tuńczyka i po szczypcie przypraw (sól na końcu), cukier i liście laurowe. Gotować bez przykrycia na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.
2. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polać przygotowanym sosem lub wymieszać w garnku. Podawać od razu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.