Translate

wtorek, 10 czerwca 2014

Dary Posejdona

Owoce morza są w Polsce przeważnie nieznane i niedoceniane. Tymczasem naprawdę warto poświęcić im więcej uwagi. Najczęściej spotykane krewetki, ponadto kalmary, ośmiorniczki, homary, anchois, langustynki... Wymieniać można jeszcze długo, każde czymś wyróżnia się na tle pozostałych. Chciałem, aby dzisiejsze danie przywodziło na myśl słoną morską bryzę. Myślę, że udało mi się uzyskać ten efekt. Świetne towarzystwo do pizzy, makaronu czy pieczywa.

Morski sos z łososiem, ośmiorniczkami i oliwkami z anchois

Składniki:
-puszka łososia w oleju,
-puszka ośmiorniczek w oleju,
-puszka oliwek nadziewanych anchois,
-jedna średnia biała cebula,
-puszka pomidorów krojonych,
-4-5 podłużnych pomidorów (mniejsze niż tradycyjne, większe niż cherry),
-ok. 1 cm kawałek świeżego imbiru,
-szczypta soli morskiej, zioła dalmatyńskie, chili, pieprz czarny mielony, papryka słodka mielona,
-łyżka pasty czosnkowej,
-łyżka pasty bazyliowej,
-łyżeczka cukru.

PRZYGOTOWANIE:
1. Cebulę posiekać, imbir pokroić w plasterki, pomidory przekroić na pół. Podsmażyć na kilku łyżkach oleju (uzyskanego z odsączenia łososia). Dodać pastę z czosnku i smażyć jeszcze przez chwilę.
2. Na patelnię wrzucić odsączonego łososia, ośmiorniczki i oliwki, dodać krojone pomidory. Dodać po szczypcie przypraw i łyżkę pasty bazyliowej oraz łyżeczkę cukru. Gotować, aż sos się zredukuje. Podawać z makaronem, pieczywem lub potraktować jako nadzienie do pizzy.




1 komentarz:

  1. Pizza genialnie prosta, za to jaki efekt wizualny i smak. Ośmiorniczki tak pyszne, że aż macki (ew. palce) lizać :-)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.