Translate

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Green day

Bardzo często używam w kuchni tzw. ziół prowansalskich lub ziół dalmatyńskich (wolę te drugie). W ich skład wchodzi bazylia-podstawa pesto. Uwielbiam jej zapach oraz żywozielony kolor. Znajduje zastosowanie przede wszystkim w kuchniach śródziemnomorskich, z kuchnią włoską na czele. Mimo skojarzeń z potrawami na słono, bazylia świetnie sprawdza się także w deserach. Na dzisiaj wariacja na temat sernika. Zdecydowanie polecam, oblizując wargi.

Sernik bazyliowy z musem truskawkowym z białym rumem

Składniki:
-500 g tłustego twarogu,
-500 g mascarpone,
-200 g śmietany 30%,
-200 g ciastek kakaowych Belvita,
-25 g prawdziwego masła,
-5 jajek z wolnego wybiegu,
-szklanka białego cukru,
-pół szklanki brązowego cukru+łyżka do musu,
-liście oberwane z dwóch doniczek bazylii (łodygi wyrzucamy),
-10-12 dużych truskawek+kilka do dekoracji,
-garść borówek amerykańskich,
-100 ml białego rumu,
-łyżka żelatyny wieprzowej (lub agaru dla wege),
-3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
-łyżka soku z cytryny,
-skórka starta z jednej cytryny.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciastka rozdrobnić w blenderze. Masło stopić w rondelku, wymieszać z ciastkami. Wilgotne okruchy wysypać na dno tortownicy, ugnieść dłońmi, wstawić do lodówki.
2. Liście bazylii zmiksować ze śmietaną na prawie gładką masę (żeby zostały kawałki listków). Twaróg zemleć blenderem, dodać mascarpone, wymieszać. Dodać cukier biały i brązowy oraz skrobię, zmiksować na gładką masę. Wbijać kolejno jajka i miksować do połączenia składników.
3. Gotową masę wylać na spód z ciastek. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 90 minut. Wystudzić w piekarniku, uchylając drzwiczki. Zimny wstawić do lodówki co najmniej na kilka godzin.
4. Truskawki i borówki zalać sokiem z cytryny i rumem. Dodać brązowy cukier i skórkę z cytryny, wstawić do lodówki na 30 minut, potem zmiksować na jednolitą masę. Namoczoną żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu, dodać do musu. Gdy zacznie tężeć, wylać go na schłodzony sernik. Ciasto podawać na zimno udekorowane owocami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.