Czy w życiu wszystko musi być trudne i skomplikowane? Oczywiście, że nie! To zależy wyłącznie od nas. W kuchni jak w życiu, nie zawsze jest potrzeba stosowania wielu wymyślnych składników, żeby osiągnąć zniewalający efekt. Sezon truskawkowy w pełni, a właściwie u schyłku, dlatego dzisiaj jeden z ostatnich w tym roku przepisów z udziałem tych rozkosznych owoców. Enjoy!
Pucharek z truskawkami wśród chmur
Składniki:
-garść polskich truskawek,
-duży kubek (300 g) śmietany 30%,
-szczypta soli,
-łyżeczka miodu.
PRZYGOTOWANIE:
1. Schłodzoną śmietanę wlać do miski, wsypać małą szczyptę soli i ubić mikserem na sztywno (ubijanie ręczne mimo wszystko wydaje się zbyt karkołomne). Podzielić na dwie porcje.
2. Truskawki umyć i odszypułkować. Połowę z nich odłożyć. Drugą połowę dodać do porcji ubitej śmietany wraz z łyżeczką miodu i zmiksować na puszystą masę.
3. Pucharki napełnić do połowy bitą śmietaną, na niej ułożyć truskawki w całości, a te z kolei przykryć różowym kremem miodowo-truskawkowym. Podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.