Translate

piątek, 27 czerwca 2014

Zucchine ripiene

Lato-moja ukochana pora roku. Świeże, soczyste owoce i warzywa na wyciągnięcie ręki. Grzechem byłoby z tego nie korzystać. Żadna inna pora roku nie oferuje takiej obfitości i różnorodności smaków, aromatów i form. Dzisiejszy przepis zainspirowała najbliższa mi osoba, za co bardzo jej dziękuję. Cukinia, którą wykorzystałem, właśnie teraz jest najlepsza. W połączeniu z mięsnym farszem z bryndzą-poezja. Na dobry początek weekendu, czego wam i sobie życzę.

Poniższy przepis bierze udział w konkursie Blog Ze Znakiem Smaku http://bzzs.trzyznakismaku.pl



Cukinia faszerowana mięsem mielonym i bryndzą

Składniki:
-2 cukinie średniej wielkości,
-250 g bryndzy podhalańskiej (lub capreggio),
-mała cebula,
-300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (na wagę, nie z folii!),
-2 ostre papryczki,
-2-centymetrowy kawałek świeżego imbiru,
-3 ząbki czosnku,
-czubata łyżka mascarpone,
-zioła dalmatyńskie, papryka słodka mielona, chili, pieprz czarny mielony, kmin rzymski (nie mylić z kminkiem!), sól morska, liść laurowy,
-kilka gałązek świeżego tymianku,
-25 g prawdziwego masła,
-łyżka oleju arganowego spożywczego.

PRZYGOTOWANIE:
1. Imbir pokroić w plasterki, papryczki w paski (po usunięciu nasion), czosnek zmiażdżyć (nie obierać), cebulę posiekać. Cukinię umyć, przekroić na pół i usunąć łyżeczką miąższ (zachować na później). Oprószyć solą i odstawić.
2. Na dużej patelni rozgrzać połowę masła i olej arganowy, dodać cebulę, imbir, czosnek i papryczki, podsmażyć 2-3 minuty. Dodać mięso mielone i smażyć, aż będzie całkiem ścięte, następnie dodać miąższ z cukinii i wlać trochę wody, zmniejszyć ogień. Dodać po szczypcie przypraw i liść laurowy.
3. Kiedy cukinia zmięknie, dodać mascarpone i bryndzę, wymieszać, w razie potrzeby posolić. Dodać posiekany świeży tymianek. Gotowym farszem napełnić połówki cukinii i umieścić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym resztą masła. Posypać z wierzchu ziołami dalmatyńskimi. Piec pod przykryciem w temp. 200 stopni przez 10 minut, następnie odkryć i piec jeszcze 15 minut. Podawać od razu.





1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.