Translate

poniedziałek, 30 czerwca 2014

Bób jest good

Nie znam osoby, która by nie lubiła bobu. Znam natomiast takie (ja do nich należę!), które nie cierpią go obierać z łupin. Jarek, dziękuję Ci, że zrobiłeś to za mnie, masz za to... medal ;) Wracając do bobu-poza słodkawym smakiem uwielbiam jego kolor, wyjątkowy odcień zieleni. Dzisiejsza propozycja mnie odobiście zachwyciła. Polecam z czystym (czytaj: zielonym) sumieniem.

Zupa-krem z bobu

Składniki:
-500 g bobu,
-puszka mleka kokosowego,
-pół szklanki cieplej wody,
-2 łyżki mascarpone,
-ok. 2-cm kawałek świeżego imbiru,
-2 ząbki czosnku,
-szczypta soli morskiej,
-garść świeżego szczypiorku,
-ok. 10 g masła.

PRZYGOTOWANIE:
1. Bób ugotować do miękkości w osolonej widzie, obrać z łupin i wystudzić.
2. Do garnka wlać mleko kokosowe (puszkę opłukać połową szklanki ciepłej wody), dodać mascarpone i bób. Zmiksować za pomocą blendera. Dodać zmiażdżony czosnek i pokrojony w słupki imbir oraz masło i sól. Zagotować ciągle mieszając.
3. Gotowy krem przelać do miseczek i posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać od razu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.