Translate

wtorek, 3 czerwca 2014

Crème de la crème

Marchewka-jedno z moich ulubionych warzyw. Sam kolor nastraja pozytywnie. A ile kryje się za nim prozdrowotnych właściwości... W dzieciństwie (ależ jestem sentymentalny!) przepadałem za surówką z marchewki i jabłka. Zasadniczo była jedyną, jaką chciałem jeść. Ale propozycja na dzisiaj nie ma nic wspólnego z surówkami. Zachęcam do wypróbowania przepisu na zupę-krem z marchwi z nutą pomarańczy i cynamonu. Niesamowicie krzepiąca, idealna na deszczowe dni.

Zupa-krem z marchwi z pomarańczą i cynamonem

Składniki:
-1 kg marchwi,
-2 litry bulionu warzywnego (wg przepisu tutaj),
-jedna pomarańcza (skórka+sok),
-średnia cebula,
-2-centymetrowy kawałek świeżego imbiru,
-100 g prawdziwego masła,
-150 g śmietany 30%,
-dwie łyżki oliwy z oliwek,
-laska cynamonu,
-sól morska, pieprz czarny mielony, pieprz cayenne, cynamon mielony, gałka muszkatołowa mielona.

PRZYGOTOWANIE:
1. Marchew obrać i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w kostkę. Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
2. W dużym garnku rozgrzać masło razem z oliwą, podsmażyć cebulę i imbir. Dodać marchew, dusić przez kilka minut, po czym dodać sok i skórkę z pomarańczy. Po chwili wlać podgrzany bulion, dodać po szczypcie przypraw oraz laskę cynamonu, zmniejszyć ogień. Gotować pod przykryciem przez około 20 minut, aż marchew będzie miękka.
3. Do garnka z zupą wlać śmietanę, podgrzewać jeszcze przez chwilę. Zestawić garnek z ognia i zmiksować zupę za pomocą blendera. Podawać na gorąco z grzankami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.