Dietetycy są zgodni: śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Dlatego warto poświęcić trochę więcej czasu na jego przygotowanie. Wychodzenie z domu bez śniadania jest niedopuszczalne! Przytaczając słowa piosenki Edyty Geppert-"Jaki ranek, taki dzień, nie dziwi nic", rozpoczęcie dnia bez śniadania nie może zakończyć się dobrze. Dzisiejsza propozycja zajmie nie więcej niż 20 minut, a efekty trudno przecenić-zdrowe, smaczne i pożywne danie. Zatem łyżki w dłoń! Świetny pomysł na "mleczny" posiłek dla osób nietolerujących laktozy.
Owsianka kokosowa z owocami jagodowymi
Składniki:
-puszka mleka kokosowego,
-3 łyżki wiórków kokosowych,
-5 łyżek płatków owsianych górskich,
-garść suszonych jagód goji,
-garść otrębów pszennych,
-łyżka rodzynków,
-kilka polskich truskawek,
-garść borówek amerykańskich.
PRZYGOTOWANIE:
1. Świeże owoce umyć, truskawki pokroić w plasterki, odłożyć.
2. Mleko kokosowe wlać do rondelka i dodać pozostałe składniki. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez około 15 minut, aż płatki owsiane lekko się rozgotują.
3. Gorącą owsiankę nałożyć do miseczek, ozdobić przygotowanymi owocami. Nie podgrzewać ponownie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.