Translate

środa, 25 czerwca 2014

Salateria

Nigdy nie lubiłem zieleniny. Utożsamiałem ją z czymś bez smaku i zasadniczo niejadalnym. Przez kilkanaście lat trwałem w takim błędzie... Obecnie uwielbiam sałaty i sałatki wszelkiej maści, sam również komponuję własne połączenia. Uważam, że to świetna propozycja nie tylko jako dodatek do obiadu, ale także samodzielne danie śniadaniowe czy kolacyjne. Ja zwykle jem takie sałatki w towarzystwie świeżo upieczonej bagietki czosnkowej. Niebo w gębie. Zachęcam.

Mix sałat z nutą ponarańczy i sosem vinegret

Składniki:
-mieszanka ulubionych sałat (do kupienia np. w Biedronce),
-pół pomarańczy,
-garść pomidorków truskawkowych,
-kawałek pora (biała część),
-sos vinegret wg przepisu tutaj.

PRZYGOTOWANIE: 
1. Sałatę umyć i osuszyć (np. papierowym ręcznikiem). Cząstki pomarańczy obrać z osłonek i podzielić na mniejsze kawałki. Pora pokroić w półplasterki, pomidory na połówki.
2. Składniki wymieszać z sosem vinegret w dużej misie. Podawać od razu z pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.