Translate

wtorek, 17 czerwca 2014

Tatra i tarta

Pamiętam, kiedy jako dziecko bawiłem się samochodem o nazwie Tatra... Ale nie o tym będzie dzisiaj mowa. Chciałbym przybliżyć tajniki bardzo szlachetnego, a zarazem prostego dania, które dość rzadko gości na naszych stołach. Mam na myśli tartę-niewyrośnięty spód z kruchego ciasta, na nim dowolne dodatki, a całość zapieczona w piekarniku. Żeby ciasto nie wyrosło, najpierw robi się podpiek, uprzednio obciążywszy je np. fasolą czy ryżem. Potem wykłada się nadzienie i piecze jeszcze przez jakiś czas. Tarta najlepiej smakuje przestygnięta lub całkiem zimna-wtedy ciasto jest najbardziej kruche. Doskonała na słono i na słodko, na śniadanie, obiad i kolację. Zdecydowanie polecam. Uwielbiam.

Tarta na spodzie z mąki pełnoziarnistej z zielonym farszem

Składniki:
-100 g prawdziwego masła+2 łyżki do smażenia,
-200 g mąki pełnoziarnistej,
-4 żółtka (z wolnego wybiegu),
-3-4 łyżki śmietany 30%+200 ml,
-szczypta soli morskiej,
-ryż (do obciążenia tarty),
-puszka łososia w oleju,
-pół opakowania mrożonego szpinaku (liście, nie rozdrobionego!),
-kilka różyczek brokułów,
-biała cebula średniej wielkości,
-łyżka pasty czosnkowej,
-dwa ząbki czosnku,
-plasterek cytryny,
-50 g sera z niebieską pleśnią,
-świeże zioła: kilka listków bazylii i kilka gałązek tymianku,
-pieprz czarny mielony, zioła dalmatyńskie, papryka słodka mielona, chili, gałka muszkatołowa, suszone papryczki peperoncini.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozetrzeć palcami. Dodać 2 żółtka i 3-4 łyżki śmietany, zagnieść ciasto o jednolitej konsystencji. Gotowym ciastem wylepić dno i boki ceramicznej formy na tartę. Następnie nakryć arkuszem papieru do pieczenia i w utworzone zagłębienie wsypać ryż, lekko dociskając. Piec w 180 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie usunąć ryż i papier.
2. Na dużej patelni rozgrzać dwie łyżki masła, dodać pokrojony w plasterki czosnek i posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać brokuły i szpinak, chwilę podsmażyć, następnie podlać wodą, żeby szpinak szybciej się rozmroził. Dodać pastę czosnkową, dwie papryczki peperoncini i sok wyciśnięty z plasterka cytryny, poddusić przez kilka minut. Na końcu dodać odsączonego łososia i po szczypcie przypraw (nie dodawać soli!).
3. 200 ml śmietany wymieszać z 2 żółtkami i szczyptą soli.
4. Na upieczony wcześniej kruchy spód wyłożyć zielony farsz i zalać masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu ułożyć kawałki sera z niebieską pleśnią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Podawać po lekkim ostudzeniu, posypaną ziołami. Doskonale smakuje również na zimno.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.