Translate

piątek, 13 czerwca 2014

Less than a pearl

Ten przepis przyszedł mi do głowy, kiedy zupełnie nie miałem pomysłu, co zrobić na obiad. Łatwo zauważyć, że roszczę sobie pretensje do kuchni włoskiej, jednak żadna włoska gospodyni nie przygotowała by sosu do pasty w ten sposób. Przede wszystkim przez zastąpienie śmietany jogurtem. Dlaczego tak zrobiłem? Otóż nie toleruję laktozy, a fermentowane przetwory mleczne jak jogurt, maślaka czy kefir jej nie zawierają. Można też posiłkować się mlekiem i śmietanką kozią, jednak cena jak dla mnie jest zaporowa. Mimo wszystko zachęcam do eksperymentów.

Sentencja na dziś: "Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny niż mniema".

Fusilli z sosem jogurtowym z kurczakiem i brokułami

Składniki:
-pojedyncza pierś z kurczaka (dla wegetarian bez kurczaka),
-kilka różyczek brokułów,
-biała cebula średniej wielkości,
-makaron fusilli pełnoziarnisty-ok. 200 g,
-jogurt naturalny duży kubek (ok. 300 g),
-dwie łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
-sól morska, zioła dalmatyńskie, papryka słodka mielona, mięta suszona, czosnek granulowany, pieprz czarny mielony, chili,
-łyżka soku z cytryny,
-łyżeczka cukru,
-łyżka mąki pszennej.

PRZYGOTOWANIE:
1. Pierś z kurczaka opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Brokuły podzielić na mniejsze kawałki.
2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, dodać kurczaka i brokuły, podsmażyć przez 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać jogurt, sok z cytryny, cukier oraz po szczypcie przypraw. Dusić na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Mąkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i dodać do sosu, wymieszać, zestawić z ognia.
3. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Wymieszać z przygotowanym sosem. Podawać natychmiast.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.