Translate

piątek, 20 czerwca 2014

Ratatouille

Ktoś z was widział (znakomity zresztą) film animowany "Ratatuj", gdzie nieudolnemu kuchcikowi pomagał szczur, wielki kulinarny talent? Wspomnienie zainspirowało mnie do przygotowania własnej wersji tytułowego dania. Czym jest ratatouille ('ratatuj')? To rodzaj warzywnego gulaszu, jednak nie ragout, bo warzywa nie duszą się w bulionie, a jedynie w sosie własnym. Nieodzownym elementem ratatouille jest bakłażan. W moim przepisie również znalazło się dla niego miejsce. Ale żeby nie było nudno, mały akcent z Dalekiego Wschodu. Pozycja obowiązkowa.

Ratatouille na makaronie chow mein

Składniki:
-pół bakłażana,
-mała cukinia,
-średnia biała cebula,
-dwa ząbki czosnku,
-jeden pomidor,
-jedna czerwona papryka,
-dwie ostre papryczki: czerwona i zielona,
-20 g masła,
-łyżka oleju arganowego spożywczego,
-dwie łyżki kaparów,
-łyżka pigwówki,
-makaron chow mein,
-dwa liście laurowe,
-sól morska, pieprz czarny mielony, pieprz cayenne, zioła prowansalskie.

PRZYGOTOWANIE:
1. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki, bakłażana, cukinię i pomidora w kostkę (pomidora nie obierać ze skóry). Paprykę i ostre papryczki pozbawić nasion, paprykę pokroić w paski, a papryczki w poprzek na drobno.
2. Na dużej patelni rozgrzać masło i olej arganowy, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodawać kolejno: ostre papryczki, pomidora, cukinię, bakłażana i paprykę, po każdym składniku poddusić przez 2-3 minuty. Dodać po szczypcie przypraw, dwa liście laurowe oraz podlać warzywa wodą z dodatkiem pigwówki. Czynność powtarzać, aż warzywa bedą miękkie, ale nie rozgotowane. Do gotowego ratatouille dodać dwie łyżki kaparów.
3. Makaron chow mein włożyć do dużej miski, zalać wrzątkiem, przykryć talerzem i odstawić na 4-5 minut. Po tym czasie odcedzić i wyłożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć przygotowany ratatouille. Podawać gorące.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.